Fietsdiefstal: Feiten en Cijfers die je moet weten

Wij zijn toegewijd aan het beschermen van de rechten van fietsers en het verbeteren van fietsveiligheid in Nederland. Eén van de grootste uitdagingen waar we als fietsers mee te maken hebben, is fietsdiefstal. In dit blog gaan we in op feiten en cijfers over fietsdiefstal en geven we je tips over hoe je jezelf en je fiets kunt beschermen tegen diefstal.

Feiten en cijfers over fietsdiefstal in Nederland
Volgens de laatste cijfers van de politie zijn er in 2021 ongeveer 600.000 fietsen gestolen in Nederland. Dat is een toename van 2,4% ten opzichte van het voorgaande jaar. Slechts 20% van deze fietsen wordt teruggevonden. Daarom is het belangrijk om je fiets te beschermen tegen diefstal.

Hoe worden fietsen gestolen?
Fietsendieven zijn erg inventief en gebruiken verschillende methoden om fietsen te stelen. Het meest voorkomende is het gebruik van een betonschaar om het fietsslot open te breken. Andere methoden zijn het doorsnijden van de ketting of het verwijderen van het voorwiel. Fietsen worden vaak gestolen op openbare plaatsen zoals stations, parkeerplaatsen en in de binnenstad.

Hoe kun je jouw fiets beschermen tegen diefstal?
Het beschermen van je fiets begint bij het kiezen van het juiste fietsslot. Kies voor een slot met het ART-keurmerk, dat is een keurmerk dat aangeeft dat het slot aan strenge eisen voldoet. Zorg er ook voor dat je je fiets altijd op een goed verlichte en drukke plek parkeert en dat je je fiets vastmaakt aan een vast object zoals een paal of een fietsenrek. Als je je fiets voor een langere tijd niet gebruikt, zet hem dan binnen neer of in een afgesloten ruimte. Gebruik ook een tweede slot als extra beveiliging.

Is een fietsverzekering echt nodig?
Een fietsverzekering kan een goede investering zijn als je fiets vaak buiten staat of als je een dure fiets hebt. Bij diefstal krijg je dan in ieder geval een vergoeding. Let er wel op dat je een verzekering afsluit die bij jouw fiets past. Een e-bike of een racefiets heeft bijvoorbeeld vaak een hogere waarde dan een gewone stadsfiets.

Conclusie
Fietsdiefstal blijft een groot probleem in Nederland en het is belangrijk om je fiets te beschermen tegen diefstal. Kies voor een goed slot, parkeer je fiets op een veilige en drukke plek en gebruik eventueel een tweede slot. Overweeg ook om een fietsverzekering af te sluiten als je een dure fiets hebt. Met deze maatregelen kun je de kans op fietsdiefstal verkleinen en met een gerust hart op je fiets stappen.